marți, 7 februarie 2012

Madeleines


 







Adăugaţi o legendă










Ingrediente:

- 2 oua
- 50 g. zahar tos
- 2 lingurite zahar brun
- 1 lingurita si jumatate de miere (mai subtire)
- 90 g. faina
- 1 lingurita de praf de copt
- 60 g. unt topit
- zahar pudra, pentru decorare

Preparare:


Incalziti cuptorul in prealabil la 180 grade C. (foc potrivit)
Ungeti cu unt o forma pentru madeleine cu 12 orificii, raciti-o in frigider pana se intareste, ungeti-o usor a doua oara si raciti-o. Tapetati cu faina si rasturnati surplusul, pentru a obtine un strat fin. Daca aveti forme din silicon cum am avut eu, nu trebuie unse cu nimic.

Separati albusul de galbenus si puneti albusurile intr-un vas. Cu ajutorul unui tel sau mixer curat, bateti albusurile pana se intaresc
si adaugati jumatate din zaharul tos mentionat.

Bateti pana se formeaza o bezea tare, cu aspect lucios.




Amestecati galbenusurile intr-un vas cu zaharul tos ramas, zaharul nerafinat si mierea, apoi bateti-le cu telul sau mixerul pana cand volumul se tripleaza si se deschid la culoare.

 Introduceti o treime din bezea in amestecul de galbenus.


Cerneti faina si adaugati praful de copt si putina sare intr-un vas.
 Cu o lingura mare de metal, sau cu o spatula de plastic, introduceti jumatate din ingredientele sub forma de pulbere in amestecul de galbenus,

 apoi o treime din bezea si restul ingredientelor uscate.

 Adaugati ultima treime de bezea si, chiar atunci cand se incorporeaza, turnati untul topit, dar racit, si amestecati cu grija pana la omogenizare.


 Nu amestecati in exces in niciuna dintre aceste etape.


Turnati cu atentie amestecul in forme, cu un sprit pentru ornat prevazut cu un orificiu simplu, de 4 mm, sau cu o lingura, pana cand se umplu doua-treimi de forme.

Si fiindca mi-a mai ramas putina compozitie, am pus-o in doua forme de briose :
Atentie: daca avem forme de silicon, asezam siliconul pe gratarul cuptorului si le introducem la jumatatea cuptorului, niciodata nu punem siliconul pe tava din cuptor!


 Lasati-le sa se odihneasca cca. 2-3 minute.Coaceti prajiturile in jumatatea superioara a cuptorului timp de cca. 8-10 minute, pana ce capata o culoare aurie sau devin elastice la atingere si introducand un betisor ascutit in mijlocul uneia, ( la cele din silicon nu merge testul scobitorii) constatati ca iese curat.

Scoateti prajiturile din forma si lasati-le sa se raceasca pe un gratar de metal.
Prezentati madeleinele cu modelul de scoica in sus,


presarate cu zahar pudra cernut.





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu