duminică, 8 iulie 2012

Cotlete de porc marinate la cuptor











Mai intai de toate sa vorbim putin despre marinata si ce inseamna ea:
Marinata: secretul carnii

Uleiul da delicatele, otetul sau lamiia - fragezime, iar condimentele - gust, aroma. Acesta este secretul care sta la baza sosului marinat, cea mai buna metoda pentru a face o friptura gustoasa!
 Se pot folosi insa cu rezultate cat se poate de bune si mierea,iaurtullamaia...
Sosurile marinate dau gust carnii, pestelui si legumelor. Cuvintul marinata provine din latinescul "marinara", care inseamna "de mare". A marina insemna, initial, pastrarea carnii in apa de mare sau in apa sarata. Acum, "a marina" inseamna sa sporesti aroma carnii, pestelui, legumelor dupa ce acestea sint bine unse cu un sos special si se lasa o perioada de timp sa stea. In general, procesul va determina si la fragezirea carnii. 


Sosul marinat este exact ceea ce ii trebuie unei mincari sa aiba un gust aparte. Care este secretul acestui sos? Totul depinde de alimentele carora vrei sa le dai gust si aroma sau de ingredientele pe care doresti sa le combini; mai exact: de inspiratie. 

Exista sute de retete de sosuri marinate si nu exista o solutie secreta, dupa care sa te orientezi cind imaginezi un nou astfel de sos. Dar trebuie sa tii cont ca, in general, sosurile marinate au trei componente de baza: o parte acida, ca vinul, lamiia sau otetul, la care se adauga un pic de ulei si condimente: usturoi, ceapa, condimente, verdeata. Nu exista reguli stricte. Componenta acida ajuta la fragezire, uleiul leaga sosul, iar restul ingredientelor dau savoare. Marinata este de obicei un sos lichid dar poate fi si o compozitie solida. 

Iata un exemplu: sos Worcestershire (se gaseste in supermarket) - leaga compozitia, suc de lamiie - componenta acida si piper - condimenteaza. Nu uita: orice combinatie este permisa. 

Marinata pas cu pas 

Sa spunem ca ai o bucata de carne de porc, taiata felii. Poti incepe cu putin vin rosu. Pune o ceasca si jumatate de vin intr-un bol. Adauga, potrivit retetei, ulei: doua lingurite de ulei de masline e perfect. Usturoiul este ideal pentru a da gust carnii si va diminua usor din puterea vinului rosu. Adauga, asadar, citiva catei tocati. Sovirvul este verdeata recomandata pentru carnea de porc. O lingurita de verdeata tocata ajunge. Dintre condimente, mustarul se potriveste bine. Mai adauga sare si piper si amesteca bine. Acum pune carnea in sos si las-o o ora - doua. Poti sa marinezi carnea si la temperatura camerei, dar daca nu o folosesti in ora urmatoare, tine-o la frigider! 

In general, carnea trebuie preparata imediat dupa marinare (prajita, facuta la gratar etc), pentru ca bacteriile se formeaza rapid, daca sosul este tinut prea mult. Din acelasi motiv, nu trebuie refolosit niciodata sosul! 

Timpul de marinare depinde de tipul de alimente marinate si de ingrediente. Carnea se poate marina timp de maxim doua zile, in timp ce pestelui ii sint suficiente 30 de minute. Acest interval de timp este valabil si pentru legume. Pentru carnea de pui, 24 de ore sint suficiente. 

Sfaturi: 

Pentru ca sosul sa patrunda bine in carne, inteapa suprafata carnii cu o furculita
Daca te grabesti, taie carnea in bucati mai mici
Taie cit mai mici verdeata si usturoiul si ceapa, pentru un maxim de aroma
Nu uita sa intorci din cind in cind carnea in sosul marinat, pentru a se patrunde uniform
In afara de vin, lamiie, otet, ia in considerare si sucuri de fructe, sos de soia sau chiar berea
Nu uita de legume de sezon, care dau gust: ardei, ridichi
Nu tine sosul pentru marinat in vase de metal sau aluminiu, pentru ca reduc din aroma acestuia. Alege un recipient de plastic

 Un truc: introdu carnea de marinat si toate ingredientele necesare operatiunii intr-o punga de plastic, de genul celor care se inchid ermetic, pentru pastrarea alimentelor la congelator. Vei folosi mai putine vase de bucatarie, vei castiga in eficienta si... vei avea mai mult spatiu in frigider.


Marinate pentru pui... sau iepure
Daca nu ai incercat, e timpul sa incerci iepure la gratar. Dar nu inainte de a-l lasa cateva ore in ulei de masline, cu un pic de ghimbir, coriandru, suc de lamaie, sare si piper.
Puiul capata un delicios gust exotic daca il impregnezi – cateva ore - cu urmatorul amestec: un pic de iaurt, zeama de lamaie verde, usturoi pisat si curry.
Marinate pentru peste
Somonul poate fi marinat in putin ulei de masline, cu zeama de lamaie, la care ai adaugat verdeturi asortate. Tonul merge bine cu ulei de masline, lamaie verde, cativa catei de usturoi taiati marunt, un pic de ardei rosu, fara seminte, ras, un pic de chimion.
Versiunea dulce-acrisor
Se poarta, mai ales in bucataria chinezeasca. Incearca urmatoarea reteta: 2 linguri de ulei de masline, 2 linguri de otet de mere (sau otet de vin, sau otet balsamic), 2 linguri de miere, o lingura de mustar, un catel de usturoi ras, un varf de cutit cu sare, un pic de piper.
In acest amestec, lasa la marinat carnea de porc. Dulceata mierii va fi echilibrata, in mod surprinzator de delicios, de acidul si picantul otetului. Exista si versiunea simpla: un pic de mustar, miere si otet. Poti sa faci astfel si excelente frigarui din carne marinata.
Lacuiti, caramelizati
Pentru ca bucatile de carne fripta sa aiba acel aspect lacuit, atat de apetisant, incearca urmatoarea marinata: un pic de miere, o lingura de ulei de masline, usturoi ras, un pic de zahar pudra, suc de lamaie, sos Worcestershire si ketchup. Mai poti adauga condimente, dupa gust: amestecul din miere, tabasco, paprika, ketchup, otet balsamic functioneaza foarte bine.
In acelasi spirit „dulce”, incearca o marinata-caramel. Merge cu carne de pui, care se lasa la impregnat cu sirop gros din zahar brun, lamaie, sos de soia si un pic de usturoi ras. Sau, mai simplu, poti marina puiul doar in sos de soia si miere.
Parfum de condimente
Daca esti amatoare de carne condimentat-parfumata, iata o reteta de origine libaneza, care face ravagii: e asa-numita chich taouk.
Trebuie sa tai carnea de pui in cuburi, apoi sa o lasi la marinat, cateva ore, in urmatorul amestec: zeama de lamaie verde, doi catei de usturoi rasi, un varf de sofran, 4 linguri de ulei de masline. In plus, pune cate o lingurita cu fiecare dintre urmatoarele condimente: boia de ardei iute (sau boia dulce), chimion, scortisoara, cimbrisor.
Dupa ce cubuletele de carne s-au marinat, le insiri frumusel pe tepusa, le pui la gratar si le stropesti, din timp in timp, cu ce a mai ramas din amestecul de mai sus, pana se rumenesc.

Si acum sa trecem la treaba du pa aceste multe sfaturi:))

Ingrediente:
 Pentru marinata:
- cate o lingurita din: *chili( picant sau dulce, dupa plac)
                                 *ghimber
                                  *scortisoara
                                  *piper alb
                                   *o lingurita boabe de mustar
- zahar brun cam 2-3 lingurite   
- sos de soia
- o lingura mustar dijonez
- zeama de la o portocala stoarsa
- un sfert de pahar de otet din vin
- un pahar vin alb( eu am pus rosu)
- ulei de masline
- sare, piper
- o foaie de dafin
-sos worcester
- o ceapa
- si usturoi( eu am pus 2 legaturi de usturoi verde) daca nu, se pot pune si 3-4 catei de usturoi
                             

sau o alta varianta de marinata: cu lapte, pe langa celelalte ingrediente. Aceste ingrediente le avem in poza de mai sus.



Amestecam toate aceste ingrediente, si le mixam:





Pregatim cotletele de porc, care sunt batute cu ciocanul:

 Peste carnea pregatita punem vinul:

Si le acoperim cu marinata pregatita, carnea trebuie sa fie acoperita de marinata si nu punem in nici un recipient de metal, se acopera cu o folie si se da la frigider cat mai mult minim 30 de minute, cela mai bine cateva ore  daca putem chiar si zile, cu cat sta la marinat mai mult cu atat e mai gustoasa si mai frageda:


Asa arata carnita mea scoasa din marinata dupa cateva zile bune:))


Mai intai de toate o prajim rapid cateva minute 2-3 pe fiecare parte intr-o tigaie:

Asezati carnea pe un singur strat, intr-o tava care merge la cuptor.Cateii de usturoi curatati ii terceti prin presa si apoi ii frecati cu putina sare. Adaugati treptat uleiul, ca la maioneza, frecand mereu, pana obtineti o pasta.Adaugati bulionul si condimentele peste usturoi. Mai adaugati si cca 100 ml apa, sosul trebuie sa acopere carnea. Turnati acest sos peste carne.Acoperiti tava cu folie de aluminiu. Dati friptura de porc la cuptor, la 220C pentru 1 ora.Scoateti folia si daca vi se pare ca a ramas prea mult sos sau il doriti mai gros, mai lasati friptura in cuptor fara folie cca 10 minute.
Daca dorim putem sa o facem fara sos, iese la fel de gustoasa:


Si o putem servi langa un amestec mexican, tras in ulei( sau unt),






 sau cu brocolli si morcovi trase in unt si cu salata alaturi:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu