joi, 17 noiembrie 2011

Ciorba radauteana

Eu faceam de fiecare data ciorba de pui a la grec, dar de data asta am zis sa incerc si ciorba radauteana, auzisem ca este foarta buna, si de atunci nu am mai avut pace, pana nu am incercat-o:). Si intr-adevar este foarte, foarte buna, mai ales celor care le plac ciorba de burta, doar ca este varianta light:). Asa ca nu ramane decat sa o incercati si o sa va dati seama atunci de ce o laud atat de mult:)




Ingrediente:

Pentru supa:
- 1 gaina de casa sau 2, 3 bucati piept de pui + pulpe ( sau aripi de pui ca altceva nu aveam:))
- 4 litri apa
- 1 lingura sare
- 1 ceapa
- boabe de piper
- 3 morcovi
- 2 radacini patrunjel
- 2 radacini pastarnac
- 1 telina
-2 cartofi
 -paste


















Pentru liezon:
- 5, 6 catei de usturoi
- 3 galbenusuri
- 1 lingura faina (optional)
- 2, 3 polonice de supa
- 250-300 g. smantana
- 2 linguri otet de vin sau otet de la ardeii iuti
- ardei iuti
-patrunjel






Mod de preparare:
Se pune carnea la fiert, ca pentru supa, in apa rece, impreuna cu sarea. Se lasa la foc domol si se spumeaza, ori de cate ori e nevoie. 
Se adauga apoi legumele, taiate in bucati, sau date prin razatoare cum am facut eu(ceapa se pune intreaga, cu tot cu foile galbene, bine spalate) si boabele de piper (6, 7 bucati).
Se lasa la fiert, cu capac, pana cand se inmoaie legumele, dupa care se strecoara.
Carnea de gaina/pui se taie fasii si se adauga inapoi in ciorba. Se potriveste gustul de sare si piper macinat (de preferat alb, nu negru)
Se prepara liezonul: se amesteca intr-un castron galbenusurile cu smantana (si faina optional), foarte bine. Se pun polonicele cu ciorba fierbinte, amestecand continuu, dupa care se toarna, usor, in oala (in felul asta, smantana nu se "taie" atunci cand vine in contact cu ciorba fierbinte).


 Se prepara mujdeiul de usturoi, deoarece nu am avut gaina de casa, cu grasime suculenta :D sau pulpe ...ci niste amarate aripi de pui din magazin, foooarte "dietetice" :))) ...sau daca va grabiti ori credeti ca mujdeiul ar da un gust prea pronuntat ciorbitei, doar treceti usturoiul prin presa, eu asa l-am pus, am vrut sa iasa mai light:).
Adaugati usturoiul, asadar, in ciorba (dupa una din cele doua variante prezentate) si mai lasati pe foc pana cand clocoteste de cateva ori.
La final, adaugati otetul si potriviti de sare si piper, daca e cazul... si patrunjelul tocat


Serviti fierbinte, cu ardei iuti si cu adaos de smantana, daca nu aveti probleme cu colesterolul :)))







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu