duminică, 13 martie 2011

Gulii umplute cu mei - de post


Daca vreti sa aflati mai multe despre acest ingredient minune: MEIUL aflati mai multe aici: http://www.soothe.ca/articole/dietot6.htm

Ingrediente:

-9 gulii potrivit de mari, cat mai tinere (sa nu fie lemnoase)
-2 cepe
-2 morcovi
-1 ceasca (180 de ml.) de mei decorticat
-1 legatura de patrunjel
-2 linguri de faina
-5-6 linguri de ulei de masline extravirgin
-sare, piper


Preparare:




Se curata guliile de coaja si se spala bine, apoi se pun intr-o oala cu atata apa cat sa le acopere. Se pun la fiert si cand apa incepe sa clocoteasca se adauga sare. Se fierb 7-10 minute, cat sa se fragezeasca putin.

Se scot guliile din apa in care au fiert si se trec intr-un vas cu apa rece. Apa de le fiertul guliilor se pastreaza:

Pana ce guliile se racoresc, se prepara umplutura. Se toca o ceapa si se caleste in 2 linguri de ulei de masline. Cand ceapa se inmoaie se adauga meiul spalat in cateva ape.





Se amesteca de 2-3 ori si se toarna 2 cesti din apa in care au fiert guliile (sau o alta supa de legume, sau chiar apa simpla). Se masoara cu aceeasi ceasca cu care s-a masurat si meiul.


Se lasa meiul sa fiarba si se taie morcovii julien sau se dau pe razatoarea mare. Cand meiul e aproape fiert, se adauga si morcovul.

Se lasa pe foc mic pana ce lichidul este complet absorbit, apoi se trage deoparte si se adauga patrunjelul verde tocat, sare si piper.



Guliile racorite se scobesc cu grija in interior, pastrand deoparte miezul.





Se umplu guliile cu compozitia de mei (veti fi surprinsi ce gustoasa e aceasta compozitie, poate constitui fara niciun alt adaus o cina usoara sau se poate servi drept garnitura langa o friptura) si se aseaza intr-o tava adanca, unsa cu 1 lingura de ulei ulei de masline.



Miezul guliilor se marunteste fin (eu l-am dat 2 minute la robot), se toaca marunt si a doua ceapa, care se caleste in cele 2 linguri de ulei ramase. Se adauga faina si se incorporeaza bine, apoi se stinge cu 500 de ml. din apa in care au fiert guliile. Se adauga si miezul guliilor si se fierbe un sos nu prea gros. Se adauga piper (sare are deja, apa de la fiertul guliilor e deja sarata). Acest sos se toarna peste guliile din tava.












Se acopera tava cu folie de aluminiu si se da la cuptorul preincins la 180 de grade pentru 40 de minute. Dupa trecerea acestui timp, furculita ar trebui sa intre cu usurinta in carnea guliilor. Se indeparteaza folia de aluminiu si se mai tine tava la cuptor pana ce preparatul prinde o usoara tenta rumena.







Reteta Lurei Laurentiu





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu