miercuri, 5 ianuarie 2011

Trucuri despre prepararea carnii



Asadar, pentru a va fi mult mai usor sa o preparati si sa va iasa foarte gustoasa

~Daca nu gatiti carnea congelata imediat ce ati cumparat-o, lasati-o sa stea la frigider, pe raftul cel mai racoros, dar nu mult timp dupa ce se dezgheata. Procesul de alterare devine din acel moment mult mai rapid decat la carnea necongelata vreodata. In general carnea se pune la foc nu inainte a fi lasata sa se decongeleze, tinandu-se cont de ce preparate se va face din ea :

PT.SUPE SI CIORBE, se aseaza in apa clocotita, se acopera si se lasa sa fiarba. Dupa ce se ia spuma si se adauga zarzavaturile, carnea poate fi scoasa si taiata. Apoi se pune din nou la fiert.

PT. FRIPTURI- la tava, carnea decongelata, unsa cu ulei sau unt, se introduce in cuptorul bine incins. Dupa ce s-a rumenit pe toate partile se micsoreaza focul. Prin rumenirea rapida, proteinele se coaguleaza la suprafata carnii, impiedicand sucurile sa se scurga in tava. - la gratar, carnea decongelata se aseaza din aceleasi considerente pe gratarul incins.

~ Carnea tocata se scoate din pachet deoarece incepe sa se decongeleze. Se pregateste dupa ce s-a decongelat complet. – In acelasi mod se procedeaza si cu carnea pe care vreti sa o pregatiti pentru diferite mancaruri. O lasati sa se decongeleze in apa rece la temperatura camerei pentru a putea fi taiata. Bucatelele se pot pune la prajit sau pe gratar. Daca carnea este tare, o puteti fragezi, adaugand in apa in care fierbe un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Si daca doriti sa obtineti o tocatura fina, ca pasta, amestecati in carne miez de paine inmuiata in lapte, plus lapte astfel: 1kg carne, 250 g de paine inmuiata in lapte si 1/2 de pahar de lapte. Carnea congelata nu se decongeleaza decat la temperatura camerei sau in cuptorul cu microunde. La fript carnea: a nu se intepa cu furculita sau alte ustensile, ca iese tare (ii iese sucul prin intepaturi). Daca se frige in tigaie: prima data se incinge bine tigaia, apoi se pune uleiul, se lasa si el sa se incinga si abia apoi se pune carnea la prajit.


PRAJITUL CARNII[STEAK] – in sange: steakul are o crusta maronie, dar inauntrul este inca crud si cu sange. Un steak de 200 g trebuie prajit 2 minute pe fiecare parte. – mediu: steakul are o crusta maronie, inauntru este rozaliu. Un steak de 200 g trebuie prajit 3-4 minute pe fiecare parte. – bine prajit : steakul este si inauntru prajit bine. Un steak de 200 g trebuie prajit 5 minute pe fiecare parte. Feliile de carne nu se prind daca pui o feliuta de slanina pe fundul tigaii. Inlatura grasimile din supe si fripturi lasand cuburi de gheata in oala. Grasimea se va lipi de cuburi pe masura ce amesteci. Scoate cuburile inainte de a se topi. Sau poti prinde cuburile in can also wrap the ice cubes intr-un saculet sau prosop de hartie si smantaneste-le deasupra oalei. Grasimea se agata si de frunzele de laptuca. Fa o gaura in mijlocul feliilor hamburgherului in timp ce le pregatesti. Carnatii se vor gati mai repede iar gaurile vor disparea cand este gata. Daca friptura este usor arsa, laptele ii va lua gustul de ars imediat.

Carnea sarata se desareaza usor daca se spala cu apa fiarta in care s-a dizolvat zahar pudra.

Din pacate carnea de vita nu poate fii consumata proaspata decat fiarta..........daca vrei sa o prajesti trebuie sa o pui la macerat, pentru asta exista 2 metode......
1) daca este frig si ai o camara, bucata de carne de vita agatata langa sunca, si poti sa o uiti acolo minim 2 saptamani, da poti si mai mult fara probleme, o sa fac doar pe dinafara o crusta care trebuie taiata, iar dedesupt carnea va fii asa de moale ca se topeste in gura.
2) se poate pune la macerat si intr-o oala cu ulei in care adaugi si condimente proaspete, usturoi, daca vrei iute si un chilli mic.......pui vasul inchis bine in frigider si iarasi poti sa il lasi minim 5 zile.
La prajit este o alta regula de aur care trebuie respectata.....indiferent daca faci friptura in tigaie sau la cuptor, prima data pui putin ulei intr-o tigaie, lasi sa se inciga bine, bine, si pui bucatile de carne la foc foarte mare, repede pe o parte si pe alta ca sa prinda o crusta......in felul acesta zeama va ramane inchisa inauntru si nu o sa poata sa se mai scurga.........dupa care la foc mic in cuptor sau tigaie contiinui prepararea, cu vin sau fara.
La fel carnea de vita iese extraordinara si la gratar daca a fost marinata inainte.
Tine minte......cu cat sta mai mult carnea la marinat cu atat e mai frageda.........aceeasi este situatia si cu carnea de vanat.

Orice fel de carne se fragezeste , de se topeste in gura...daca se pune o ora intr-un litru de lapte, dat in fiert un singur clocot si oprit focul in care se adauga doua linguri de tarie, coniac wisky....dupa o ora se scoate si se poate prepara in modul dorit...iese o nebunie....

Carnea de pui iese delicioasa daca se pune inainte de gatit putin la marinat intr-un castron cu iaurt si condimente

Peste carnea de vita cruda nu se pune sare ca se intareste; se pune in general peste pui, carne de porc (le fragezeste).

Deoarece foarte multe persoane gatesc la Paste miel am gasit cateva trucuri si sfaturi:
* Mielul cumparat este tanar daca nu are carnea prea rosie, iar grasimea alba.
* Foloseste cotletele de miel pentru friptura la gratar, pulpeele din spate si coapsa pentru friptura la tava, pieptul gatul si coada pentru ciorbe, capul pentru salate sau bors. Pulpele din fata foloseste-le pentru mancaruri, friptura la tava sau pentru tocat.
* Cea mai buna tocanita din carnea de miel se prepara din "colier"(gatul si vertebrele cervicale ale animalului).
* Rasolul de miel este cel mai potrivit asocierilor indraznete de gusturi sarate si dulci.
* Pentru a deveni mai frageda si pentru a-i indeparta mirosul specific, carnea de miel poate fi oparita cu lapte inainte de a fi gatita.
* Cea mai aromata marinata pentru carnea de miel se prepara din 3 pahare de vin rosu, 2 linguri coniac, o lingurita scortisoara pisata, 2 cuisoare, o ceapa, sare, piper si un morcov mic.Preluate din revista "Carticica Practica" nr 3/2009


Carnea pt supe, sosuri se da intr-un clocot, se lasa acolo cam 5 minute, se spala cu apa calda si apoi se pregateste. Asa nu mai spumam supa sau ciorba si se elimina si toxinele din carne

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu