joi, 6 ianuarie 2011

SFATURI PRACTICE IN BUCATARIE

MANCAREA PREA SARATA ..se poate drege, daca se pune la fiert cu 1-2 cartofi cruzi.
OUALE ptr. a fi curate frumos dupa fierbere, in apa cand se pun la fiert, se pune sare.
ARDEIUL COPT ..se decojeste usor, daca este lasat 10 min, intr o punga de plastic.. sau daca se pune sare mare(nu fina) peste ei si se acopera cu un capac(se curata excelent!) - este valabil si in cazul gogosarilor, care de obicei se curata mai greu.Pentru ca ardeii copti sa fie gustosi,nu se spala dupa ce se curata de coaja...astfel salata iese mai aromata.
La fel si salata de vinete coapte...vinetele le curat bine si le las se se scurga de zeama, fara a le spala.
ICRELE DE CASA :nu se taie daca se adauga o lingura de gris fiert de la inceput.
SPAGHETELE: cand le fierbem, intotdeauna adaugam in apa putina sare si putin ulei ca sa nu se lipeasca.
PIUREUL: iese mai alb si mai pufos cand laptele este fierbinte.
Peste FICAT, cand se prajeste, sa nu puneti niciodata sare, pt ca se intareste imediat ,iar pentru a fi fraged dupa cel il prajiti bagati-l in lapte jumate de ora.. Va fi super bun la mancat.
Cand faceti MAMALIGA adaugati in apa si 2 lg de ulei
Ambalati BANANELE intr-o foaie de ziar si pastrati-le intr-un loc racoros dar nu in frigider, se vor conserva foarte bine.

a face OCHIURI in apa adaug in momentul clocotirii o lingurita de otet pentru ca albusul sa stea compact in jurul galbenusului.
Nu-i asa ca va deranjeza cand in timpul prepararii CARNATII se crapa ? Ei bine , opariti-i in prealabil cu apa clocotita!
La o PRAJITURA CU FRUCTE intai se presara faina si zahar pe aluat care se coace vreo cinci minute dupa care asezati fructele pe el...
FOIETAJUL trebuie pregatit la loc racoros ; dati aluatul cu unt , impaturiti-l si un sfert de ora la frigider cu el
Pentru o forma frumoasa a GLAZUREI PE TORT crema o puneti dupa ce ati insiropat si presarat pe blatul de tort putin amidon.
In crema de vanilie e bine sa puneti un varf de cutit de sare pentru a o parfuma.
Tava in care urmeaza sa pregatesti o prajitura unge-o numai pe fund smile.gif nu si pe margini mad.gif ;
Prajiturile care se scot calde din forma se pun pe o planseta de lemn si se feresc de frig sau de curentii de aer.
Alegerea nucilor, de cele seci sau stricate, se face prin introducerea lor intr-un vas cu apa. Cele bune cad imediat la fund, cele stricate cad mai incet iar cele seci plutesc. Nucile bune se pun la uscat la soare si se folosesc la nevoie.
Stafidele mai intai se aleg, se curata de codite si apoi se oparesc cu apa usor indulcita cu zahar. In felul acesta isi recapata prospetimea.
Pentru a nu-si schimba culoarea dupa ce a fost ras pe razatoare si pentru a se pastra alb, hreanul trebuie stropit cu lapt proaspat. Astfel, va capata si un gust deosebit.
Coaja de citrice este nociva. Daca totusi se foloseste coaja rasa de lamaie sau portocala, atunci trebuie sa se spele foarte bine sub jet de apa inainte de a se rade.
Laptele afumat se acopera cat este inca fierbinte, cu un servet ud care se clateste si se uda mereu pana cand laptele isi pierde gustul si miroul de fum.
Mazarea isi pastreaza culoarea verde daca in apa in care fierbe adaugi putin zahar;;
- Aluatul pt. tarte va fi mult mai fin daca in compozitie adaugi un mar ras.
Ca sa nu suferi de pe urma usturoiului adauga in pasta preparata o lingura de bulion, smantana, maioneza sau iaurt.
Coaja de lamaie sau de portocala trebuie rasa foarte fin, evitand partea alba care are un gust amar. In afara de intrebuintarea obisnuita pentru aromarea diferitelor prajituri, mai poate fi folosita si la aromarea zaharului. Se rade peste zahar portocala sau lamaia pan ce zaharul se ingalbeneste.
Cand se bat albusurile spuma, se pune intodeanua putina sare, pt o consistenta mai densa.

DULCETURI:

-niciodata  nu se fierb fructele impreuna cu zaharul decat ultimele 20-25 minute
---inainte sa punem zaharul in gem, se pune zeama de la o lamaie-pastreaza culoarea fructelor,nu se inchide prea tare la culoare
---in orice gem,dulceata sau compot se pun si cateva pliculete de zahar vanilat(3-4 -mai mult sau mai putin,in funtie de cantitatea care o pregatiti)...ii da o aroma deosebita
Scortisoara presarata din belsug deasupra cand este gata gemul, ajuta la conservarea indelungata, fereste de mucegai si da o aroma deosebita...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu