luni, 3 ianuarie 2011

Legume



Legumele congelate trebuiesc lasate sa se decongeleze la temperatura camerei apoi se intoduc la fiert intr-un vas cu putina apa clocotita si putina margarina sau unt,iar vasul se acopera cu un capac astfel fierberea este mai rapida si aroma legumelor nu se pierde.

Pentru a nu da supa (ciorba) in foc, ungem peretii vasului cu unt ( margarina) sau ulei.

Pentru a evita 'plansul CEPEI,curat-o sub apa rece sau ingheat-o inainte de taiere.

Pentru a pregati LAPTUCI suculente, adauga suc de lamaie intr-o oala cu apa rece si cufunda laptucile pentru o ora in frigider.
Cand gatesti morcovi, mazare, sfecla sau porumb adauga putin zahar in apa pentru a mentine aromele. Pentru a pastra porumbul galben dulce, adauga o lingurita de suc de lamaie in apa cu doar un minut inainte de a lua oala de pe foc. Nu sara niciodata apa in care gatesti porumb. Doar va intari porumbul.

MARARUL, PATRUNJELUL  si LEUSTEANUL se mentin verzi punandu-le in folie de aluminiu si bagate in congelator... eu le spal.. le impachetez in folie si cand imit rebuie la ceva mancare scot pachetelul si tai cat imi trebuie din verdeata si restul pun la loc in congelator ;;)

Depoziteaza TELINA si laptucile in pungi de hartie, nu de plastic. Si pastreaza frunzele exterioare si tulpinele pana cand la preparare. Soarele nu coace rosile, caldura da. Depoziteaza rosile cu codita in jos si vor ramane proaspete mai mult timp.

-ceapa si usturoiul se pastreaza numai la loc uscat, la o temperatura potrivita, fara lumina, si se va evita inghetarea. Pastrarea dulceturilor, a gemurilor se va face la un loc uscat, la temperaturi de 8-10 grade.

CONOPIDA si varza alba isi pastreaza calitatile daca sunt tinute invelite in hartie si asezate pe rafturi, la loc uscat. Frunzele uscate de patrunjel, marar, leustean se pastreaza in saculete din panza sau in borcane cu capac.

RADACINOASELE (morcovul, pastarnacul, patrunjelul, telina) inainte de a fi puse in pivnita, se curata de pamant si de frunze, cotorul ramas se va rasuci putin. Fiecare radacinoasa se va aseza in nisip cu varful in jos sau se pot pune si culcate, in forma de piramida, acoperindu-se fiecare rand cu nisip.Radacinile nu trebuie sa se atinga intre ele. Se pot pastra si invelite in ziar, fiecare in parte, in ladite.
SPATII SI DEPOZITARERA LOR! Camarile inainte de a fi umplute cu provizii pentru iarna se curata bine, se varuiesc peretii si podelele, apoi se afuma cu puciosa.
Nucile se pastreaza in saculete din panza sau in pungi din hartie, ele nu trebuie sa fie mucegaite, verzi sau patate, si sa  fie cat mai bine uscate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu