Supa crema de linte se mai numeste si "SORBAT ADASS" in araba.
Lintea este o leguminoasa prezenta in alimentatia omului din cele mai vechi timpuri, fiind cultivata in scop alimentar inca din neolitic. Popoarele orientului si cele din jurul Mediteranei agreaza in mod deosebit lintea. Datorită timpului de fierbere redus, lintea este o excelentă alternativă la fasole, ideala in supă sau gatita cu carne si legume. Lintea este catalogata drept aliment cu grad nutritional A, datorita continutului ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor si proteine si continutului foarte scazut de grasimi. Lintea nu conține colesterol și aduce un aport caloric de aproximativ 110-160 kcal/100g, în funcție de varietatea de linte și modul de preparare. Are mare continut de fier.
Si ceva off topic tot despre linte.... e in Romania o zicala "ti se raceste grisul", cand eram mica o auzeam des de la alti copii si o spuneam si eu lor:),conotatia este urmatoarea: cand alti copii mai mari vorbeau diverse si unul mai mic se baga in seama i se spunea ca i se raceste grisuletul (vezi doamne grisul se da la bebelusi si el nu are ce cauta acolo, sa se duca fuguta la mamica).
pe urma s-a extrapolat, adica nu era vorba de varsta ci de cei care se bagau in seama aiurea, era un fel de "nu vezi bah ca esti fraier si nu ai loc aici"?In Spania se spune ti se raceste mancarea de linte "se te enfrian las lentejas" pentru ca se mananca cel putin o data pe saptamana, poate la fel de des ca grisul in Romania
Ingrediente:
-600 linte rosie
-2 teline mici
-2 cepe
-8 catei de usturoi,
-2 cutii de rosii ,
-4 morcovi,
-2 ardei rosii,
-1 legatura de patrunjel,
-3 lingurite chimion,
-sare marinata, piper, o foaie de dafin, -cimbru, ptina menta
-3 lingurite de boia (iute sau dulce, dupa pofta inimii)
-sucul de la 2 lamai,
-ulei de masline extravirgin,
-4 L supa de baza( sau apa sau supa de pui, daca nu tineti post)
Preparare:
Se lasa lintea la inmuiat de cu seara,( ar fi de preferat) daca nu 30 de minute macar, pentru a fierbe mai repede, dupa ce se sapala bine in cateva ape inainte, pana ce apa nu mai este colorata. Se pune la fiert in apa cu sare, cimbru, foaie de dafin, cam 30 de minute si se lasa la foc mediu, dupa ce a fiert se paseaza cu blender-ul :
Intre timp, caleste la foc mic ceapa si usturoiul tocate marunt in 3 linguri
de ulei de masline.
Cand ceapa devine translucida (dupa 3-4 minute) arunca
in tigaie si morcovii, ardeiul, rosiile si coditele de patrunjel, toate
maruntite bine( sau date la robot).
Presara deasupra chimionul si boiaua, ineaca totul cu apa de la lintea fiarta si lasa sa bolboroseasca la foc mediu timp de 15 minute.
Se paseaza si legumele cu blender-ul.
Transfera legumele in oala cu lintea,
, se acopera toata situatia cu un capac si
las-o sa fiarba inca jumatate de ora(pana ce lintea e moale si tu nu mai
poti de pofta).
Putem lasa lintea cat si zarzavatu asa cum le-am pus la inceput, fara sa le pisam si atunci avem o supa de linte, dar daca vrem o supa crema de linte, o supa extra-smooth ...si daca mai ai rabdare, paseaz-o si stoarce in ea sucul de la o lamaie, mai potriveste de sare si
piper si serveste-o cu o lingura de iaurt de post, niste patrunjel tocat si inca niste
lamaie.
Se mananca cu crutoane, paine prajita sau cu lipie, este un deliciu, atat de satioasa si bogata in fier
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu