vineri, 8 aprilie 2011

Caperele

       Caperele sunt bobocii nedeschisi ai florilor. Planta de capere creste in salbaticie pe pantele muntoase, in special pe acelea din jurul Marii Mediterane. Este o planta cataratoare, cu tulpini subtiri a caror culoare variaza de la verde deschis pana la ruginiu. Planta are frunze rotunde, de culoare verde intens. Florile sunt foarte frumoase si delicate, cu petale albe si stamine foarte lungi, de culoare mov.
Bobocii de capere se folosesc in special murate. Aroma lor este picanta si un pic acrisoara (din cauza murarii), gustul este un pic astringent si pregnant. Fructele de capere au un gust mai puternic si mai dominant, dar asemanator.
Caperele se folosesc mai ales in sosuri (fie reci, fie calde) si in marinate, in special cele pentru peste. Merg foarte bine cu rosiile si vinetele. Caperele se mureaza in otet sau se sareaza, rezistand astfel pana la un an.
Caperele sunt esentiale pentru bucatariile mediteraneene, fiind asociate, mai ales, cu bucataria italieneasca si cea cipriota. Se folosesc in sosurile cu rosii sau cu vin si merg foarte bine cu pestele, pastele si carnea de pui. Ele se armonizeaza bine si cu majoritatea condimentelor mediteraneene: busuioc, oregano, usturoi, tarhon, rozmarin, cimbru. Se combina de asemenea bine cu maslinele murate.
Bucatariile din Europa centrala si nordica au ajuns si ele sa foloseasca caperele, mai ales in mancarurile reci (salate de peste si de legume). Multe sosuri isi datoreaza gustul special catorva bobite tocate de capere. Sosurile calde trebuie insa sa foloseasca cu prudenta caperele, deoarece la temperatura, acestea isi pierd gustul si aroma. Este indicat ca acest condiment sa fie adaugat cat mai tarziu la sos.

            
Caperele (Capparis Spinosa) imprima preparatelor un aspect exotic delicios. Gustul fin si aroma delicata a caperelor nu se pune in evidenta daca sunt puse intregi in mancare, ci daca sunt taiate sau zdrobite, pentru ca gustul lor sa se imprastie prin mancarea care devine plina de savoare.

(Un articol de Maria Vekas)

Anticii greci si romani considerau caperul mai mult condiment decat vegetala. Celebrul medic grec Dioscoride, autorul cartilor "Despre materia medicala", recomanda cataplasme cu frunze de capere impotriva umflaturilor pielii. Bizantinii il serveau pe o felie de paine cu ulei de masline, otet si miere. De aceea, probabil, caperul era cunoscut si sub denumirea de "evorekton",adica planta aperitiva si era folosit la sosurile pentru mancarurile de peste si carne.

In evul mediu, infuziile de caper erau considerate afrodisiace si usor tonice.

Cele mai valoroase parti ale caperului sunt mugurii mai mici, care se culeg dimineata, inainte de inflorire, din mai pana in iunie. Ei infloresc dimineata si se ofilesc la pranz. Fructele de caper sunt mai mari si se culeg incepand cu luna august.

Caperul salbatic se intalneste in tot bazinul mediteranean, iar in Franta, Spania, Italia, Algeria, Cipru si Grecia, caperul se cultiva sistematic. Este un arbust mic, spinos, care creste mai ales pe langa ziduri, stanci, in apropiere de coasta sau terenuri golase. Numai climatul cald si uscat al acestor tari este propice dezvoltarii caperului.

Caperele sunt folosite inca din timpuri biblice la prepararea unor sosuri si a mancarurilor din legume si peste. In gastronomia actuala caperele sunt folosite mai ales la prepararea sosurilor: sosul tartar, sosul remoulade, sosul italian de rosii.

Datorita gustului lor picant, caperele se folosesc pentru aroma si culoare la foarte multe preparate populare in Italia si Spania. Cel mai frecvent se folosesc in salate cu rosii si legume. De asemenea, se gatesc cu piure de mazare sau se adauga la sosurile de tomate cu cateva stafide.

In Italia, caperele sunt folosite cel mai des la paste, cun precadere la cele cu ansoa, sos de rosii si usturoi. De asemenea, se folosesc si in mancarurile cu carne de pui sau iepure, salate sau chiar pe pizza. In Marea Britanie, se prepara de obicei un sos de capere, alaturi de carnea de oaie fiarta sau la feluri de mancare cu peste. In Europa de Nord si de Est, caperele se folosesc de obicei cu peste, iar in Franta, cu limba de vitel.

Iata cateva retete cu capere:

Sos de capere pentru peste

Ingrediente:
30 gr. unt nesarat
1½ lingurita de capere clatite in apa rece
1 lingura de suc de lamaie
½ lingurita de coaja de lamaie proaspat rasa
sare de mare, dupa gust
piper negru proaspat macinat, dupa gust;

Preparare:
Se pun caperele intr-un castron cu apa rece la desarat, apoi se scurg. Se incinge untul intr-o cratita, la foc potrivit. Se adauga coaja rasa de lamaie, sucul de lamaie, caperele, sarea si piperul. Se amesteca si se fierb impreuna timp de 2-3 minute.

http://www.gustos.ro/articole/sfaturi-practice/cum-gatim-cu-capere.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu