luni, 3 ianuarie 2011

Fainuri



Pentru a avea foaia de aluat pe care o prepari cat mai rotunda, ne folosim de o farfurioara cu marginile rotunde si taiem marginile aluatului cu marginile rotunde ale farfurioarei si astfel foaia de aluat va fi uniforma.

DEPOZITAREA LOR! Faina de grau are culoare alb-galbuie. Faina de secara este alb-cenusie. Faina nu trebuie sa aiba mirosuri de mucegai, de umed sau alte mirosuri neplacute Faina in cantitate mare se pastreaza in saci din panza, curati si negauriti, in hambare curate, bine inchise, la loc aerisit si uscat, ferita de umiditate, mirosuri urate, insecte si rozatoare. Faina se rascoleste din cand in cand ca sa se aeriseasca si se aseaza iar in hambare (daca este nevoie se cerne). Faina buna de consum este acea care aluneca printre degete la pipait, sa nu aiba cocoloase si sa nu fie umeda. Faina se pastreaza intr-un loc uscat, in pungi sau vase din metal ori sticla, curat si acoperit, din cand in cand trebuie sa fie usor afanat, pentru a se fi aerisit. Se intoduce in interiorul vasului cu faina un obiect de fier, care da "raceala" si nu da voie sa se incinga malaiul sau faina.

La umiditate faina se face rinceda, iar la caldura, devine amara si capata un miros neplacut. Faina cu un grad marit de umiditate creaza impresia de rece daca pui mina in ea. Aceasta faina se va consuma in primul rand, deoarece ea se altereaza foarte repede.Faina se va cerne in prealabil de citeva ori, apoi se va plamadi. Cernuta, faina se imbogateste cu oxigen, datorita acestui fapt aluatul devine puhav si rafinat. Ca faina sa nu faca viermi si gargarite, se va pune in ele cite un catel de usturoi.

-aluatul cu drojdie se poate pastra o zi la frigider si 5 luni congelat.

-drojdia proaspata se tine la frigider, bine impachetata in folie de aluminiu, pana la doua saptamani.

-pentru a constata daca drojdia este proaspata, se da o bucatica in apa fierbinte. daca se ridica imediat la suprafata, e inca buna si se poate folosi.

-numarul tipului de faina nu indica finetea acesteia ci continutul de minerale . astfel faina de tip 405 contine 405 minerale la 100 g de faina, cea de tip 1050 contine 1050 minerale la 100 g de faina.

-pentru prepararea painii drojdia uscata, ambalata la pliculet este la fel de buna ca si cea proaspata, in cubulete.

2 comentarii:

  1. Draga Lady Ratatouille, poti fi sa ne dai mai multe detalii in privinta acestui sfat? Ca nu e foarte clar...

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Otto Brekner, asa este, nu se intelege prea bine ce am vrut eu sa spun, banuiesc ca te referi la forma aluatului, cred . Pentru a avea foaia de aluat pe care o prepari cat mai rotunda, ne folosim de o farfurioara cu marginile rotunde si taiem marginile aluatului cu marginile rotunde ale farfurioarei si astfel foaia de aluat va fi uniforma. Sper ca de data asta am reusit sa explic mai bine.

    RăspundețiȘtergere